Mai multe comune din judeţul Gorj, unele izolate, au înregistrat o creştere spectaculoasă şi neaşteptată a numărului de locuitori, în urma ultimului recensământ, deşi aceştia nu au domiciul în zonele respective. Unul dintre primari a explicat că scopul a fost ca localitatea să nu fie „retrogradată”.
Numărul persoanelor care au fost recenzate îl depăşeşte cu mult pe cel care figurează, la Evidenţa Populaţiei, cu domiciliul în mai multe localităţi din judeţul Gorj. Explicaţia a fost oferită de unul dintre primarii unei comune unde s-a înregistrat această situaţie: „Scopul nostru a fost să rămânem localitate de gradul II“.
„Dacă Teleşti avea estimată o populaţie de 2.356, au fost recenzaţi 3.071 de oameni. De asemenea, la Bolboşi, de la 2.684 la 3.400. În continuare, la Mătăsari era o estimare de 4.200 de persoane, s-a ajuns să se recenzeze 5.200. O creştere semnificativă este şi la Roşia de Amaradia, de la 2.600 la 3.100. Hurezani a înregistrat o creştere de la 1.400 la 1.600. La Dăneşti, de la 3.900 la 4.700“, a spus prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, la o emisiune de la Radio Accent.
Acesta spune că multe persoane au ieşit la pensie şi au plecat în zone rurale ori au preferat să se mute aici, dar nu şi-au făcut mutaţia: „Sunt foarte mulţi care şi-au luat câte un loc de casă pe lângă oraş, în comunele învecinate şi s-au mutat cu totul acolo“, a spus prefectul de Gorj.
„S-au adunat şi cei cu viză de reşedinţă“
Edilul din Roşia de Amaradia susţine că toţi locuitorii luaţi în evidenţă la recensământ au proprietăţi pe raza comunei: „Se face referire la populaţia de 2.600, care are domiciliu, dar diferenţa o reprezintă cei care au proprietăţi pe raza localităţii, dar au domiciliul în altă parte. În urma recensământului, s-au adunat şi cei cu viză de reşedinţă, mai ales că mulţi oameni au ieşit la pensie şi s-au mutat la ţară“.
În cazul în care o localitate este retrogradată la un grad inferior, numărul de salariaţi de la Primărie trebuia să fie mai mic, iar accesarea de fonduri europene ar fi fost afectată, spune primarul Liviu Cotojman.
Toate datele de la Recensământ vor fi verificate
Vasile Păunescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, a precizat că urmează ca datele să fie verificate şi nu se poate ca o persoană să fie recenzată în două locuri: „În câteva cazuri s-a depăşit populaţia după domiciliu. Datele sunt, deocamdată, provizorii. Abia la sfârşitul anului, în decembrie, vor fi aproape definitive. Pot să existe persoane care s-au recenzat şi la locuinţă, şi la domiciliu, dar toate aceste aspecte vor fi verificate. Pot să existe cazuri de acest fel în localităţile unde s-a depăşit cu mult populaţia estimată“, a explicat Păunescu.
Etichete: functionari, primarii, recensamant