Revoluţia de la 1848 a anticipat primele evenimente istorice care aveau să contribuie la făurirea României Mari şi moderne
In vara anului 1848, revoluţia română a cuprins şi Ţara Românească. Pe întreaga desfăşurare a revoluţiei, Bucureştiul a jucat un rol central si esential, aici pregătindu-se izbucnirea mişcării şi tot aici având loc cele mai importante faze ale acesteia.
Primul moment important al revoluţiei a avut loc la 9/21 iunie 1848, în localitatea-port Islaz unde revoluţionarii paşoptişti, purtători ai valorilor inovatoare din Europa, unde se organizaseră politic şi cultural, insuflaţi de memorabilele cuvinte ”Libertate Egalitate Fraternitate!” declanşau Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească.
Proclamaţia de la Islaz este programul adoptat la 9 iunie 1848 de mişcarea revoluţionară din Ţara Românească după citirea sa de către Ion Heliade Rădulescu. La 11 Iunie sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit să accepte termenii proclamaţiei şi să recunoască guvernul revoluţionar provizoriu.
Islazul a fost ales de Nicolae Bălcescu ca loc al declanşării revoluţiei din Ţara Românească pentru că atât comandantul companiei de Dorobanţi care avea sub paza portul şi frontiera ,căpitan Nicolae Pleşoianu cât şi şeful administraţiei erau de partea revoluţionarilor.
Proclamaţia de la Islaz a fost concepută ca act constituţional suprapunandu-se în bună măsură Declaraţiei Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului din 1789. Este considerată ca fiind prima constituţie modernă a României.
Etichete: proclamatia islaz