Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: Nu există un risc să nu putem aproviziona populaţia cu alimente.
Adevarul
„Vom mânca resturile pe care le aruncă Germania, Franța sau Italia”, este previziunea sumbră despre țara noastră, pe care o face un europarlamentar român. Acesta este de părere că se va ajunge la acest scenariu, dacă nu se va pune accent pe dezvoltarea industriei de procesare alimentară.
Daniel Buda, previziune sumbră despre România
„Vom mânca resturile pe care le aruncă Germania, Franța sau Italia”, este previziunea despre România a europarlamentarului Daniel Buda. El a acuzat un „faliment al clasei politice românești” și a avertizat că românii vor ajunge să consume ”zgârciurile” aruncate de alți europeni, dacă nu se vor lua măsuri.
„Trăim un paradox în România, în condițiile în care avem asigurat din sursă internă doar 24% din necesarul de carne de porc. Restul îl importăm din Europa sau din afara UE. Asta, în condițiile în care tu, ca țară, te lauzi că ești prima din Europa la exportul de cereale: porumb, grâu, orz ș.a.m.d. Este nevoie de o intervenție a statului aici.
Îmi pare foarte rău să recunosc un faliment al clasei politice pe această direcție, legat de faptul că nu am reușit să găsim mecanismele prin care să punem la punct această dezvoltare a capacității de procesare în România”, a menționat Daniel Buda, la Antena 3.
”Vom fi o țară tributară importurilor de proastă calitate” Europarlamentarul a mai spus că oportunitatea o reprezintă Planul Național Strategic, care alocă bani pentru dezvoltarea industriei de procesare, atrăgând atenția că românii vor ajunge să consume resturile aruncate de Germania și Franța, în cazul în care românii o vor rata.
„Avem acum această oportunitate prin acest Plan Național Strategic (elaborat în cadrul Politicii Agricole Comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă, n.r.), care alocă 8 miliarde pe un singur pilon de dezvoltare, pe care putem să-i folosim pentru dezvoltarea acestui sector.
Dacă nu facem acest lucru, România va deveni o țară în care se vor desface produse și vom mânca, probabil, resturile pe care le aruncă țări precum Germania, Franța sau Italia. Să nu ne imaginăm că ei vor consuma zgârciurile de la un porc sau de la o vită. Este foarte important să încercăm să ne asigurăm o independență alimentară.
Ne aducem aminte ce spunea ambasadorul Norvegiei: voi, românilor, nu sunteți normali la cap. Puteți hrăni 80 de milioane de oameni și importați până și banalul cartof sau măr. Situația nu este deloc bună, de aceea mi-am și permis să ridic problema întruna dintre ședințele de la partid.
Am spus: Atenție, dacă nu suntem foarte bine ancorați în realitățile din teren – pentru că sunt foarte multe ferme de pui sau de porci care nu se mai repopulează din cauza tarifelor la electricitate – vom fi o țară tributară importurilor de proastă calitate”, a mai europarlamentarul Daniel Buda.
De menționat este că prețurile alimentelor în lume se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar țările dependente de importuri vor resimți cel mai acut situația, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Etichete: agricultura, alimente, chesnoiu