Pe canicula asta, ce bune ar fi PESTE TOT!
Spiridon Gigi a infiintat o padure de 280 de hectare si zeci de hectare de perdele forestiere.
Ion Spiridon, primarul din comuna Urzica – judetul Olt, nu s-a lasat pana nu a realizat ceva pentru comuna. Pentru a reusi se ducea peste consateni, chiar si in biserica i-a batut la cap. La o simpla cautare pe Google o sa gasiti interviuri si multe altele despre acest primar istet.
În comuna Urzica au fost înființate Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, Asociația pentru Împădurirea Terenurilor Neproductive, Cooperativa Agricolă „Romanațiul” Urzica, cu profil legumicol, prin care au fost orientate, până la ora actuală, finanțări de aproximativ șapte milioane de euro. (n.r. interviu din anul 2021)
Un subiect care nu putea fi ocolit în cadrul discuţiei noastre a fost şi cel referitor la acţiunile de împădurire, ştiut fiind că Urzica se situează pe latura sud-vestică a unui Triunghi al Nisipurilor, cu vârful în Craiova şi baza între Corabia şi Bechet. Primul obstacol de care s-a lovit a constat în puternica fărămiţare a proprietăţii. A trebuit să-i lămurească pe oameni că numai unindu-şi terenurile pot rezulta parcele suficient de mari pentru a deveni păduri. În mintea oamenilor însă amintirile colectivizării încă erau vii, aşa că s-au opus, n-au vrut să renunţe nici măcar la nişte terenuri pe care nu mai creştea nimic.
Cu fiecare în parte a vorbit primarul, a mers şi la biserică să le vorbească şi numai într-un târziu oamenii s-au lăsat convinşi.
Acum se bucură că pe terenurile lor sterpe, unde vântul se încolăcea pe dunele de nisip şi căuta să le împingă spre zonele fertile şi spre locuinţe, este pădure. Numai într-o lună de zile, în 2006, s-au împădurit în Urzica peste 100 de hectare cu salcâmi, plopi şi alte specii rezistente la secete prelungite.
În prezent, circa 350 de hectare, adică toată suprafaţa care în trecut era numai teren nisipos, dune şi grinduri, sunt acoperite cu pădure.
Întrebându-l cum de s-a ajuns să se vorbească în zilele noastre despre o adevărată Sahară a Olteniei, d-l primar ne-a spus că sunt mai multe cauze, dar principala este legată tot de mâna omului. Prin anii ’70 ai secolului trecut, când s-a realizat sistemul de irigaţii Sadova-Corabia, s-au tăiat toate pădurile din zonă, lăsându-se astfel cale liberă aridizării terenurilor, creîndu-se acest triunghi al nisipurilor pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare în sudul judeţului Dolj, cu prelungiri şi în judeţul Olt.
Etichete: salcami, spiridon, urzica