Asociația” CENTRE FRANCO-ROUMAIN DE COOPÉRATION ÉCONOMIQUE ET CULTURELLE
«Copiii sunt mesaje vii pe care le trimitem unor timpuri pe care nu le vom mai apuca» Neil Postman
MEMORIU
Copiii români din străinătate vor să învețe limba română! Un memoriu care contribuie la promovarea campaniei: “COPIII ROMÂNI AFECTAȚI DE MIGRAȚIA PĂRINȚILOR”
În atenția Domnului Ovidiu Burdușa, Secretar de stat, Departamentul pentru Românii de pretutindeni
Stimate Domnule Secretar de stat,
I Descriere problematică
Plecarea românilor din țară atrage după sine o întreagă paletă de problematici sociale, absolut normale, care convin întru totul conviețuirii familiale, dar netratate de către autoritațile române, cât mai curând , conduc la dezechilibrul si dezarmonizarea mediului familial românesc din străinătate
Nașterea copiilor români în străinătate și copiii români aflați în străinătate, cu precădere, sunt dilemele pentru care autoritățile statului român nu au conceput o strategie.
Există 630 000 de copii români născuți în străinătate potrivit raportului publicat în anul 2017 de către OCDE :
http://www.oecd.org/countries/romania/talent-abroad-a-review-of-romanian-emigrants-bac53150-en.htm,
Informația vine în contextul în care în România a avut cel mai mic număr de copii nou născuți din ultimii 50 de ani. Dinamica înregistrată de mobilitatea forței de muncă pe piața europeană, ca urmare a liberei circulații, a provocat multiple schimbări în rândul românilor aflați în străinătate, schimbări care necesită o atenție sporită și o imediată intervenție din partea statului român. Dorința și voința părinților români, aflați în străinătate, sunt motoarele care au contribuit decisiv la demararea acțiunii de mobilizare civică a societății românești care trăiește în străinătate.
Această mobilizare a condus la constituirea asociațiilor care își propun, în principal, predarea limbii române copiilor români aflați în străinătate. În sprijinul nevoilor sociale întâmpinate de către familiile cu copii români s-a dezvoltat un mediul asociativ românesc, mediu costituit din asociații care au drept obiectiv predarea, aprofundarea și păstrarea limbii, culturii și civilizației române.
Pentru acestea, predarea limbii române materne copiilor români aflați înstrăinătate a fost și este o adevarată provocare. În acest context vă invederăm o serie de probleme întâmpinate de către cadrele didactice împreună cu voluntarii care desfășoară activitatea menționată. Am fost plăcut surprinși de interesul manifestat de părinții români și nu credeam că acești români nutresc încă mândrie și respect pentru propria cultură, limbă și civilizație. Își doresc cu îndârjire ca acest patrimoniu cultural să fie transmis, învățat și asimilat și de către copiii lor. Acest demers are rolul de a preveni statul român asupra unei realități sociale care influențează direct societatea civilă. Această realitate socială poartă numele de: lipsă de strategie privind cadrul educațional al copiilor români din străinătate.
Urmeaza „Prezentarea punctuala”
Redactat la Bordeaux, Franţa, la data de 25/08/2020
Semnează Președinta Asociației Centru Franco Român de cooperare economică si culturală , Doamna Claudia Puiu
Domnului Ovidiu Burdușa, Secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Etichete: copii, limba romana, romani, strainatate