Update: Instanţa a respins solicitarea procurorilor şi a dispus plasarea inculpatului sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Instanţa a dispus ca inculpatul să respecte mai multe obligaţii şi i-a interzis să exercite profesia de poliţist. De asemenea, bărbatului i-a fost interzis să comunice cu denunţătoarea şi cu un martor din dosar. Miercuri, pe 31 ianuarie, hotărârea instanţei a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Craiova.
Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Mehedinți și Structura Centrală desfășoară activități procedurale într-o cauză penală în care, începând cu data de 29 ianuarie 2024, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore față de inculpat, care are calitatea de agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Drobeta Turnu Severin – Biroul Rutier, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită.
Din cercetările efectuate, până în prezent, a rezultat că, în data de 18.01.2024, o persoană a fost testată de către un agent de poliție din cadrul Poliției Municipiului Drobeta Turnu Severin – Biroul Rutier, cu aparatul „Drager DrugTest“, după ce a condus un autoturism pe bulevardul Tudor Vladimirescu și a fost implicată într-un accident rutier soldat cu pagube materiale, rezultatul fiind pozitiv la substanța cocaină.
Drept urmare, conducătoarei auto i-au fost prelevate mostre biologice de sânge și de urină în vederea determinării în organism a prezenței substanțelor psihoactive.
În continuare, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin s-a constituit un dosar penal, dosar în care agentul de poliție a efectuat acte de urmărire penală, respectiv a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și efectuarea unei expertize medico-legale de către I.N.M.L. „Mina Minovici“, în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive.
După constituirea dosarului penal, agentul de poliție a pretins suma de 1.500 de euro de la conducătoarea auto, spunându-i că „va rezolva” problema sa juridică, dându-i, totodată, asigurări că are influență asupra persoanelor abilitate în eliberarea buletinului de analize și că va interveni pe lângă acestea pentru a-i elibera un rezultat negativ și, astfel, dosarul deschis ca urmare a depistării sale în trafic sub influența substanțelor psihoactive se va clasa.
În cursul nopții de 28-29.01.2024, în jurul orei 01:00, agentul de poliție a fost prins în flagrant de către procurorul de caz și ofițeri din cadrul DGA – SJA Mehedinți, după ce a primit suma de 1.500 euro de la conducătoarea auto.
Față de agentul de poliție s-a luat măsura preventivă a reținerii.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Etichete: mita, politist, turnu severin