O fotografie cu un ”set” de opt capace ale unor cămine de apă, aliniate pe un trotuar din Craiova, a stârnit amuzament, ironii și chiar gâlceavă pe Facebook, unde a fost postată, alături de comentariul ”- Nimeni: Pune cât mai multe capace de canal unul lângă altul! – Dorel: Mission accepted!”. Imaginea a fost redistribuită apoi, iar comementariile nu au întârziat să apară: ”Asta înseamnă precauție, dacă se înfundă unul, trece la următorul și tot așa.. greu să se «buleasca» toate”, ”Daca se fura, sa nu munceasca oamenii numai pentru un capac!”, ”Terminaseră proiectul și aveau capacele pe stoc!” sau ”Astea sunt capacele câștigate la concursuri gen: «uită-te sub capac și vezi ce-ai câștigat!»”.
Conform inscripției, capacele pe care majoritatea le-au cosiderat a fi de canal sunt de (la) ”Apă Craiova”. De altfel, Compania de Apă Craiova (CAO) s-a autosesizat în urma imaginii publicate pe rețeaua de socializare și a venit cu explicații.
”Urmare a fotografiei apărute în mediul on-line în care sunt prezentate mai multe capace aparținând Companiei de Apă Oltenia, pe trotuarul de pe strada General Dragalina, nr. 31-31A, din Craiova, facem următoarele precizări: Capacele de pe trotuar nu aparțin rețelei de canalizare, ci rețelei de alimentare cu apă, mai exact sunt ale unor cămine de branșament. Legea prevede că branșamentul deservește un singur utilizator, iar în cauză este vorba despre o casă naționalizată, cu mai multe apartamente, unde locuiesc mai multe familii, fiind realizată în acest fel contorizarea individuală. Conform prevederilor Legii 241/2006 Republicată privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare, art. 3, lit. I, „branșament de apă este partea din rețeaua publică de alimentare cu apă care asigură legătura dintre rețeaua publică de distribuție și rețeaua interioară a unei incinte sau a unei clădiri. Branșamentul deservește un singur utilizator”, a explicat reprezentanții CAO.
Cu alte cuvinte, spune directorul Alin Șuiu, așa prevede legea. După anul 2000 s-a schimbat legislația, care prevede că fiecare familie, fiecare gospodărie mai exact, trebuie să aibă branșament individual și contor, fiecare cu căminul lor.
”Ce se vede în acea fotografie face parte dintr-o lucrare făcută prin anii 2007-2008, pe fonduri ISPA, de o societate care se numște Hidroconstrucția (anul acesta a intrat în insolvenţă pentru datorii de peste 500 de milioane de lei n.r.) și care a lucrat atunci penrtu Compania de Apă și a făcut contorizări în Craiova. Ei au respectat întru totul legislația. Daca la vremea respectivă acolo era o casă naționalizată și în ea existau 8 locuințe, fiecare familie era obligată să tragă câte o conductă pe cheltuiala ei. Și acum legea este la fel, doar că noi montăm și 2-3 contori de apă într-un cămin de branșament, dar acolo unde vecinii se și înțeleg și nu există probleme. Se vine cu conductă de la fiecare locuință, numai că le branșăm în același cămin. La prima vedere, e ciudat, într-adevăr să existe atât de multe, însă, repet, așa prevede legea”, ne-a explicat Alin Șuiu, directorul Companiei de Apă Oltenia.
Pe aceeași stradă, mai pot fi observate grupuri mari de cămine de apă. Că așa prevede legea, suntem de acord. Dar, legea e perfectibilă și nu ar strica să fie modificată astfel încât trotuarele ”virgine” să nu mai fie atât de ”ciuruite”.
Etichete: capace, craiova, trotuar